Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αλήθεια για τις συντάξεις μας ...


και η απάτη του θίασου Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου

Θα μειωθούν, δεν θα μειωθούν; Αφού παίχτηκε η κολοκυθιά για έναν ολόκληρο χρόνο και 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι δοκίμασαν τα νεύρα, την υπομονή και την πίεση τους, δόθηκε επιτέλους μία ημι-απάντηση.
Μετά τις συμφωνίες για τα ματωμένα υπερπλεονάσματα (και για όσο θα υπάρχουν αυτά) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξασφαλίζοντας την ανοχή των συνεταίρων της, κατάργησε την μία μείωση που είχε ψηφίσει για τις 1/1/2019 αλλά άφησε να τρέχουν όλες οι υπόλοιπες.
Ο φιλικός της τύπος, ο οποίος σήμερα είναι αρκετός και τα φιλικά της ΜΜΕ, αξιοποίησαν επικοινωνιακά όλο αυτό το παιχνίδι επικεντρώνοντας την προπαγάνδα τους αποκλειστικά και μόνο στην ΜΙΑ μείωση ξεχνώντας όλες τις υπόλοιπες.
Από πίσω τους και όλοι οι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, από θέση ισχύος βέβαια και αφού έχουν λύσει τα προσωπικά τους προβλήματα. Είναι όλοι αυτοί που μεταφορικά ονομάζω: Θίασος Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου!
Αυτά τα παλληκάρια λοιπόν που «αγωνίστηκαν» μεν, να μην περάσει ο ν. Γιαννίτση αλλά  πρόκαμαν και έφυγαν με τις διατάξεις της δεξάς και του ΠΑΣΟΚ και δεν επέλεξαν να φύγουν στα 67 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αξιοποίησαν κάτι επιτροπούλες που σε έβγαζαν με αναπηρική σύνταξη για ψύλλου πήδημα και μετά οδηγούσαν ταξί κ.α. πολλά, αυτά τα παλληκάρια γυρίζουν τώρα στους χώρους δουλειάς, κουνώντας σαν τσιρλίντερ το χαρτί της σύνταξης, προπαγανδίζοντας το ν. Κατρούγκαλου, ότι τάχα δίνει αυξήσεις στους σιδηροδρομικούς.
Είναι οι ίδιοι που προεκλογικά (στις εκλογές του σωματείου τους) έλεγαν ψευδώς φυσικά, ότι θα διπλασιαστεί η επικουρική σύνταξη των σιδηροδρομικών η οποία καθυστερεί από το 2015!
Ο Κατρούγκαλος λοιπόν αυξάνει τις συντάξεις μας. Σε σχέση με ποιόν και με τι; Σε σχέση με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015; Σε σχέση με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη του 2015; Σε σχέση με τον συνταξιοδοτικό νόμο του Σκουρλέτη ή κάποιου υπουργού εργασίας της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ;
Σε σχέση με συνταξιοδοτικούς νόμους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2009, της Ν.Δ. του 2004, των κυβερνήσεων του παντοδύναμου ΠΑΣΟΚ 1993 – 2004, του Μητσοτάκη, του Αντρέα, του Εθνάρχη, της χούντας της Ε.Κ., της ΕΡΕ, του Συναγερμού … με ποιόν τέλος πάντων, θέλετε να συγκρίνουμε τις συντάξεις του ν. Κατρούγκαλου για να μην έχει το παραμυθάκι σας, δράκο;
Εγώ, επειδή δεν έμαθα πολλά γράμματα και αυτός ήταν ο μεγάλος καημός του πατέρα μου, προσπαθώ να κάνω απλές σκέψεις. Θα θυμίσω λοιπόν ενδεικτικά σύνταξη που πήρε συνάδελφος το 2010 πριν αρχίσουν οι περικοπές λόγω των μνημονίων.
Ο συνάδελφος αυτός έφυγε επί ΠΑΣΟΚ, με 35 χρόνια υπηρεσία χωρίς όριο ηλικίας. Βλέπετε το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. την εποχή εκείνη συνταξιοδοτούσαν με τέτοιες διατάξεις. Βέβαια όντας νεοφιλελεύθεροι κι αυτοί, ψήφισαν μια σειρά από νόμους που αύξαναν τα όρια, νόμους όμως που τους εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ΘΑ τους καταργούσε. Καταλάβατε;
Με 36 (έκατσε ένα χρόνο παραπάνω) χρόνια υπηρεσία λοιπόν, πήρε το 2010 την εξής σύνταξη από το ΤΑΠΟΤΕ:
Βασική σύνταξη: 931,33
Χρονοεπίδομα: 670,56
Επίδομα Μηχ/σης: 38,70
Επίδομα τεχνικό: 38,70
Επίδομα ανθυγιεινό: 75,99
Επίδ. Επικ. Εργασίας: 151,99
Διάφορα επιδόματα: 197,84
Επίδομα Οικογενειακό: 397,40
ΣΥΝΟΛΟ: 2.502,51 ακαθάριστη μηνιαία σύνταξη. Με περίπου 500 ευρώ κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, η καθαρή σύνταξη ήταν γύρω στα 2.000€.
Σε αυτήν πρέπει να προστεθεί και η επικουρική σύνταξη του συναδέλφου, η οποία καθορίστηκε για 26 χρόνια (από 1984 – 2010) στα 577€ καθαρά.
Ο συνάδελφος λοιπόν, επί ΠΑΣΟΚ, με 35 χρόνια υπηρεσίας ΑΟΗ και με 26 χρόνια στο ΕΤΕΑΜ, δικαιώθηκε με καθαρή σύνταξη 2.600€ από 2 ταμεία (ΤΑΠΟΤΕ και ειδικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΜ) τα οποία δεν αντιμετώπιζαν κανένα χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Να συγκρίνουμε τις σημερινές συντάξεις με αυτήν την περίοδο, η οποία ήταν ορόσημο στην επίθεση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβει τα «χειμερινά ανάκτορα»;
Η απάτη με τις εισφορές
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του θίασου Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου είναι ότι, ο ν. Κατρούγκαλου δίνει στους σιδηροδρομικούς και γενικά σε όλους τους ασφαλισμένους ΔΕΚΟ – Τραπεζών μεγαλύτερες συντάξεις από τις εξαθλιωμένες συντάξεις του υπόλοιπου ΙΚΑ. Και είναι αλήθεια αυτό.
Οι εργαζόμενοι στα ταμεία αυτά αλλά και οι εργοδότες τους πλήρωναν πολύ μεγαλύτερες εισφορές από εκείνες του ΙΚΑ. Ο εργαζόμενος πλήρωνε 11% για τον κλάδο σύνταξης (έναντι 6,67% στο ΙΚΑ) και ο εργοδότης 24% (έναντι 14% στο ΙΚΑ) διατηρώντας έτσι ταμεία εύρωστα που δεν είχαν οικονομικά προβλήματα.
Με το ν. Κατρούγκαλου έγινε μνεία και στους συνταξιούχους αυτούς δίνεται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, επιπλέον αναπλήρωση στη σύνταξη που μεταφράζεται σε 200 - 300€ επιπλέον. Γράφω προσωρινά γιατί ο υπολογισμός δεν είναι οριστικός. Υπάρχει προβληματισμός στο Υπουργείο Εργασίας, αν η επιπλέον εισφορά θα υπολογίζεται στην τελική σύνταξη ή αν θα υπολογίζεται στο μισθό πάνω στον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη, οπότε θα προκύπτει μικρότερο τελικό ποσό.
Που είναι η απάτη;
Με βάση το ν. Ρέππα του 2002 και επειδή από τότε υπήρχε η προοπτική ενοποίησης των ταμείων, αποφασίστηκε η ενοποίηση (από το 2008) όλων των εισφορών. Δηλαδή π.χ. οι σιδηροδρομικοί από το 2008 έπρεπε να πληρώνουν εισφορά 6,67% και όχι 11% για τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ στον οποίο είχαν ενταχθεί πλέον.
Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά και πολεμήθηκε από ορισμένους συνδικαλισταράδες που επειδή ήταν κοντά στη σύνταξη και φοβούνταν μήπως η μείωση των εισφορών φέρει και μείωση της σύνταξης τους, το πολέμησαν. Έτσι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακόμη και σήμερα αυξημένες εισφορές (σήμερα περίπου 8,5%) σε σχέση με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ, για να λάβουν έναντι των εισφορών αυτών αμφίβολα ψίχουλα!
Γι αυτά ζητωκραυγάζουν και χαίρονται οι κάθε λογής βολεμένοι που αποτελούν σήμερα το θίασο Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου απευθυνόμενοι χωρίς ντροπή σε συναδέλφους τους που, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα υπηρετήσουν 36,38,40 χρόνια και θα «χτυπάνε κάρτα» μέχρι τα 62, 64, 67!
Και μη μου πει κανείς ότι αθωώνω το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. χρεώνοντας τα όλα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που τους αθώωσε τα εγκλήματα που έκαναν σε κάθε επίπεδο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κανένας άλλος, με την απίστευτη κωλοτούμπα που έκανε τον Ιούλη του 2015 προσχωρώντας στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο.
Αυτοί που αθωώνουν όλους εκείνους τους συνδικαλιστές, που με πράσινες και μπλε ανακοινώσεις, προωθούσαν την πολιτική των κομμάτων τους, είναι εκείνοι που τους έχουν αντιγράψει σε όλα, μα σε όλα.
Και στις παράγκες και στις συμμορίες στους σταθμούς.

Παναγιώτης Τερζόγλου
Εργαζόμενος στον ΟΣΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τραγούδι της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Χρόνια στα εργοστάσια πάνω στις μηχανές σίδερα και ιδρώτας η πραμάτεια μας, ηλεκτρολόγοι εφαρμοστές και λεβητοποιοί με τη σειρά μαζί με τα μεράκια μας Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Στις αποθήκες στους σταθμούς επάνω στα κλειδιά να φύγει η ταχεία με ασφάλεια, χτες αποχαιρετήσαμε με δάκρυα το Στρατή είπε πως θα γυρίσει στην Αττάλεια. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Πάντα με χιόνια και βροχές το τρένο προχωρά χαράζει το ταξίδι μέσα στ΄ όνειρο, με ελεγκτές, με συνοδούς και μηχανοδηγούς νάχουνε τη ζωή τους πάντα όμηρο. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά.

ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

Active Member - Ο βλάκας με τα χίλια πρόσωπα