Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΤΕ 1843 ΕΙΤΕ 2015


ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΛΛΑ, ΙΔΙΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ,  ΙΔΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ!!!

ΑΘΗΝΑ 18/8/2015

Σήμερα το πρωί ο καλός μου φίλος και σύντροφος Μαυρομιχάλης μου έδωσε ένα άρθρο (από admin στις 6/10/10) για το μνημόνιο του 1843. Σε αυτό το άρθρο ο συντάκτης ισχυριζόταν βάσιμα ότι η επανάσταση στις 3 του Σεπτέμβρη του 1843 οφειλόταν κατά κύριο λόγο και σε καταστάσεις όπως η σημερινή, ενώ από τότε ακόμη κυριαρχούν οι τραπεζίτες, όπως διαπίστωνε την ίδια περίπου εποχή ο Μάρξ!!!
Το 1827 κηρύσσεται η πρώτη στάση πληρωμών, η πρώτη νεοελληνική πτώχευση. Με την εγκαθίδρυση του Όθωνα συνάπτεται το 1832 οθωνικό δάνειο, το οποίο 10 χρόνια μετά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε 14 εκατ. Δραχμές και τα μισά χρειάζονται για την αποπληρωμή των δανείων. Οι μοναρχικές κυβερνήσεις της εποχής προσπαθούν να πετύχουν κάποιο διακανονισμό, κάποιο νέο δάνειο, αλλά οι δανειστές της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) αρνούνται.
Τον Ιούνη του 1843 έπρεπε να καταβληθεί η ετήσια δόση. Προκειμένου  να γίνει αυτό η κυβέρνηση πήρε πολύ σκληρά μέτρα (μαζικές απολύσεις, περικοπές μισθών κ.α.) αλλά ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν χρήματα στη λιμοκτονούσα Ελλάδα. Οι «εγγυήτριες δυνάμεις» όμως απαιτούσαν τα χρήματα τους. Έτσι συγκλήθηκε στο Λονδίνο μια συνδιάσκεψη για το ελληνικό χρέος τον Ιούνη του 1843 και συντάχθηκε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα έπρεπε να μειώσει κατά 4 εκατ. δρχ. τις κρατικές δαπάνες. Ζήτησαν μάλιστα και πραγματοποιήθηκε (αυτό δεν έγινα ακόμη σήμερα!!!) υπουργικό συμβούλιο της ελληνικής κυβέρνησης με την παρουσία τους, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τις περικοπές αυτές!!!
Ύστερα από διαβουλεύσεις ενός μηνός (και τότε οι οικονομολόγοι της εποχής δούλευαν πολύ!!!) συντάχθηκε μνημόνιο μεταξύ των πρεσβευτών και της ελληνικής κυβέρνησης με την εξωφρενική υποχρέωση να καταβάλλει η Ελλάδα 3,6 εκατ δρχ. το χρόνο έναντι των χρεών της. Η συμφωνία έγινε αποδεκτή στις 2 Σεπτέμβρη και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τα μέτρα λιτότητας που αποφασίστηκαν εκείνη την εποχή και να προβληματιστούμε από την ομοιότητα τους με τα σημερινά μέτρα¨
1.- Απολύθηκε περίπου το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν οι μισθοί των υπολοίπων κατά 15-20%.
2.- Έγιναν μεγάλες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. Συνολικά ο στρατός περιορίστηκε στους 5.000 άντρες.
3.- Σταμάτησαν να χορηγούνται συντάξεις. Σε στρατιωτικούς αντί για μισθούς, δίνονται εθνικές γαίες.
4.- Πάρθηκαν δραστικά φορολογικά μέτρα με αλλαγές στην είσπραξη των άμεσων φόρων και προκαταβολή της «δεκάτης». Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
5.- Νομιμοποιήθηκαν τα καταπατημένα δημόσια οικόπεδα και τα αυθαίρετα κτίσματα με καταβολή προστίμου.
6.- Με την καταβολή σχετικά μικρών ποσών περαιώθηκαν όλες οι παλιότερες φορολογικές εκκρεμότητες (περίπου 5 εκατ. δρχ.)
7.- Καταργήθηκαν οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
8.- Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του δημοσίου και σταμάτησε η εκτέλεση έργων.
9.- Καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες.
10.- Απολύθηκαν οι δασονόμοι, το προσωπικό του εθνικού τυπογραφείου και αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίου (συνολικά ήταν 26)!
Εντυπωσιακή είναι η απουσία μέτρων για την μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία αλλά και του ρευστού κεφαλαίου!!!
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Όθωνας προκειμένου να δικαιολογηθεί στο πόπολο και να δείξει ότι συμπάσχει, προβαίνει και σε μεγαλοπρεπείς κινήσεις, όπως: “Αυτός δε ο βασιλεύς έδωσε το παράδειγμα της λυπηράς ταύτης ανάγκης … Απεφάσισε να ελαττώση κατά το πέμπτον την ανακτορικήν επιχορήγησιν …».
Όταν λοιπόν ο ίδιος ο Όθωνας συναισθάνεται τη σοβαρή ανάγκη και περικόπτει την «ανακτορικήν επιχορήγησιν», ποιος είσαι εσύ, βρε Καραμήτρο, που αντιδράς; Δεν σκύβεις το κεφάλι συντετριμμένος μπροστά στη μεγαλοσύνη του βασιλέα και πας και επαναστατείς μια μέρα μετά και ζητάς, τι; Σύνταγμα;

Σύνταγμα θα σου δώσουμε, αλλά από τα μνημόνια δεν θα γλυτώσεις ποτέ, αν δε βάλεις μυαλό!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τραγούδι της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Χρόνια στα εργοστάσια πάνω στις μηχανές σίδερα και ιδρώτας η πραμάτεια μας, ηλεκτρολόγοι εφαρμοστές και λεβητοποιοί με τη σειρά μαζί με τα μεράκια μας Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Στις αποθήκες στους σταθμούς επάνω στα κλειδιά να φύγει η ταχεία με ασφάλεια, χτες αποχαιρετήσαμε με δάκρυα το Στρατή είπε πως θα γυρίσει στην Αττάλεια. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Πάντα με χιόνια και βροχές το τρένο προχωρά χαράζει το ταξίδι μέσα στ΄ όνειρο, με ελεγκτές, με συνοδούς και μηχανοδηγούς νάχουνε τη ζωή τους πάντα όμηρο. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά.

ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

Active Member - Ο βλάκας με τα χίλια πρόσωπα