Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Οι εργαζόμενοι να κοιτάνε το site της Ομοσπονδίας»
Νέος τρόπος επαφής της ΠΟΣ με τους σιδηροδρομικούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣ ΣΤΙΣ 24/6/2015

ΑΘΗΝΑ 25/6/2015

1.- Σε ότι αφορά τη ΣΣΕ για το 2015, έγινε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Προεδρείο της ΠΟΣ και τις Διοικήσεις των εταιρειών και για τη συνάντηση με τον υπουργό εργασίας κ. Σκουρλέτη. Επειδή είναι αρκετές λεπτομέρειες που είναι αδύνατο να συγκρατηθούν ζήτησα να υπάρξει ανακοίνωση ώστε να ενημερωθούν σωστά όλοι οι σιδηροδρομικοί. Στο κομφούζιο που επικρατεί συνήθως στο τέλος της συνεδρίασης κατά τη λήψη των αποφάσεων δεν αντιλήφθηκα αν η πρόταση μου έγινε δεκτή. Θα επικοινωνήσω με το Προεδρείο και θα την καταθέσω πάλι.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις αυτές ενώ στη συνάντηση με τον υπουργό εργασίας, ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε στο Προεδρείο ότι ετοιμάζεται μισθολόγιο που θα αφορά όλες τις ΔΕΚΟ. Άρα η ΠΟΣ θα μπορεί να υπογράφει ΣΣΕ μόνο με θεσμικά ζητήματα.

Πρότεινα στη Διοίκηση να απορρίψει αυτή τη θέση του υπουργού και με έγγραφο της να δηλώσει την αδιαπραγμάτευτη θέση μας (που αποτελεί άλλωστε προεκλογική δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ) για ελεύθερες και πλήρεις (όχι κουτσουρεμένες) ΣΣΕ.

2.- Ζητήθηκε εξουσιοδότηση της Διοίκησης προς το Προεδρείο να διαμορφώσει αγωνιστικό και απεργιακό πρόγραμμα όταν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για το σιδηρόδρομο (π.χ. συμφωνία με τους δανειστές) ή άλλη σοβαρή εξέλιξη, μαζί με τα άλλα σωματεία των μεταφορών ή όχι.

Σε ότι αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις δήλωσα ότι δεν ψηφίζω καμία κινητοποίηση αν δεν προηγηθούν πρώτα συνελεύσεις τουλάχιστον στους μαζικούς χώρους δουλειάς, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να δώσουν την εξουσιοδότηση τους. Ανέφερα ότι στην Καρόλου δεν έγινε ούτε καν συγκέντρωση.

Σε απάντηση ο Πρόεδρος της ΠΟΣ είπε ότι το Προεδρείο ήρθε στην Καρόλου αλλά μιλούσε σε άδειες καρέκλες. Όταν τόσο εγώ όσο και άλλοι δηλώσαμε ότι δεν είχε γίνει σωστή ενημέρωση όπως γίνεται π.χ. όταν έχουμε εκλογές, τότε απάντησε: H συγκέντρωση ήταν στο site της ΠΟΣ, να ενημερώνονται. Ότι κάνουμε στην Καρόλου το μαθαίνουνε αμέσως, αυτό δεν το μάθανε;

Στο τέλος ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι το Προεδρείο από τις συγκεντρώσεις που έχει κάνει έχει πάρει από τους συναδέλφους εξουσιοδότηση για απεργιακές κινητοποιήσεις και συμφωνήσαμε να γίνει και στην Καρόλου καλά προετοιμασμένη συγκέντρωση για το ίδιο θέμα.
3.- Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των 3 παρατάξεων (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΔΕΣΚ), για διαφορετικούς λόγους ο καθένας φυσικά, ήταν εστιασμένες ως να είχαν απέναντι τους μία κυβέρνηση που έχει ψηφίσει μία σειρά από νόμους αρνητικούς για τους εργαζόμενους και για τους σιδηροδρομικούς.

Όταν ζήτησα να μου υποδείξουν κάποιο αρνητικό νομοθέτημα ή κάποια αρνητική απόφαση με την οποία να διαφωνεί η ΠΟΣ, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αυτών άρχισαν να μιλούν για «σχέδια», non paper, φήμες, «κάτι μου είπαν» και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες προκειμένου να αιτιολογήσουν τον αντιπολιτευτικό οίστρο τους, ο οποίος δεν προσφέρει τίποτα μα τίποτα στους σιδηροδρομικούς, αλλά γίνεται για προσωπική μικροκομματική τους χρήση.

Εξαιρώντας τη ΔΕΣΚ, τείνω να πιστέψω ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ εκτελούν εντολή να κάνουν ότι είναι δυνατόν για περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Γι αυτό μου φαίνεται οξύμωρο κάποιοι να προσπαθούν να σχηματίσουν μέτωπα μαζί τους!!! Και εξηγούμαι:

Στην πρωτομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΣ, αφού αναφέρθηκε σε «συμφωνίες» της κυβέρνησης με τους δανειστές αρνητικές για τους εργαζόμενους, ανέφερε επί λέξει: τελευταίες πληροφορίες λένε ότι για φέτος προβλέπεται ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ!!!

Όταν αμέσως μετά,  πήρε το λόγο ο Γραμματέας της ΠΟΣ είπε επίσης επί λέξει: Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών!!!

Όταν ήρθε η σειρά μου τους ζήτησα να μας δώσουν τη συμφωνία που επικαλούνται, γιατί βέβαια συμφωνία δεν υπάρχει. Το ξέρουν και αυτοί το ξέρουμε όλοι. Η παραπληροφόρηση όμως και το σκηνικό φόβου είναι βασικός παράγοντας για να περνάς τα σχέδια σου. Για να τους αφαιρέσω οποιοδήποτε επιχείρημα και να γραφτεί στα πρακτικά της ΠΟΣ, τους «ενημέρωσα» (αν και το ήξεραν) ότι η κυβέρνηση είχε στείλει στους δανειστές επίσημη πρόταση στα αγγλικά, με την υπογραφή του πρωθυπουργού. Από την επίσημη πρόταση αυτή και από το μεταφρασμένο κείμενο που δημοσίευσε η ΑΥΓΗ, τους διάβασα την παράγραφο για τις ιδιωτικοποιήσεις που αφορά το σιδηρόδρομο:

θα οριστικοποιήσουν τους όρους για την πώληση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του φορέα εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων και εκ των προτέρων … (συνεχίζει με άλλα θέματα)

Αυτή είναι η μόνη αναφορά που κάνει στον σιδηρόδρομο, δεν αναφέρει την ΕΕΣΣΤΥ και δεν αναφέρει χρονοδιάγραμμα ούτε κόστος ιδιωτικοποίησης σε σχέση με το non paper των 47 σελίδων που κυκλοφόρησε.

Τους ζήτησα να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα πάνω σε αυτό και ας είναι ακόμη σχέδιο και όχι εγκεκριμένη συμφωνία και η ΠΟΣ να τοποθετηθεί άμεσα απορρίπτοντας το ως κείμενο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Πήγα στη Γραμματεία και φωτοτύπησα όλη την πρόταση και την παρέδωσα στις 4 παρατάξεις. Παρά το ότι είχαν την επίσημη πρόταση με την υπογραφή του Έλληνα Πρωθυπουργού, αυτοί συνέχιζαν να μιλάνε για non paper και φήμες.

Στο τέλος ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση μου, να καταδικάσει η ΠΟΣ με ανακοίνωση αυτήν την απαράδεκτη πρόταση της κυβέρνησης. Αναγκάστηκα να τους προειδοποιήσω να προσέξουν μη τυχόν και βρεθούν (από συνήθεια και λόγω παρελθόντος) να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να στηρίξουν τέτοιες αποφάσεις αν ποτέ έρθουν προς υλοποίηση!!!

Ζήτησα από το Πρόεδρο να δώσει στη Διοίκηση τις «τελευταίες πληροφορίες» που έχει που λένε ότι φέτος θα γίνει η ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ!!!

Άρχισε να μιλάει για φήμες, για «κάποιους» δημοσιογράφους που μίλησαν με «κάποια» στελέχη, που … ο Πρόεδρος του ΤΑΪΠΕΔ … που οι 47 σελίδες … που … στο σημείο αυτό κουράστηκαν και οι άλλοι συνάδελφοι να περιμένουν και άρχισαν να φωνάζουν να τελειώνουμε.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
            σε ότι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης δήλωσα ότι θα πάρω δημόσια αναλυτικά θέση, την απορρίπτω ως μία ακόμη νεοφιλελεύθερη θέση που δεν έχει καμία θέση στο οπλοστάσιο μιας συγκυβέρνησης της Αριστεράς και θα την παλέψω σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Όλοι αυτοί ήταν επικίνδυνοι κάποτε που τους πιστεύατε και τους ψηφίζατε. Τώρα που τους καταλάβατε είναι απλώς γραφικοί!!! Απομονώστε τους τελείως και πάρτε τις τύχες σας στα χέρια σας!!!

Παναγιώτης Τερζόγλου
Μέλος της Διοίκησης της ΠΟΣ
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

KAI ΑΛΛΗ «ΛΑΘΟΣ» ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ κ. ΣΠΙΡΤΖΗ!!!

ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ κ. ΣΓΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ!!! Τελείως αποκομμένος από την πραγματικότητα ο κ. Σπίρτζης ή με διάθεση να προχωρήσει στα «σχέδια» του για εγκαθίδρυση δικού του μηχανισμού, συνεχίζει τις «λάθος» επιλογές. Μετά την ΕΥΔΑΠ στην οποία ταλαιπώρησε το προσωπικό της τόσο καιρό, σειρά ήρθε η ΕΡΓΟΣΕ η οποία είναι χωρίς Διευθύνοντα Σύμβουλο εδώ και 6 μήνες. Σε μία εταιρεία λοιπόν με τόσο σημαντικό καθήκον και με τόση καθυστέρηση στην εκτέλεση των σιδηροδρομικών έργων, ο κ. Υπουργός αποφάσισε να τοποθετήσει έναν άνθρωπο άσχετο με το αντικείμενο, τον κ. Βούρδα, ανασύροντας τον από τα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Θαυμάστε βιογραφικό: «Ποιός είναι ο Θάνος Βούρδας; Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1972. Απόφοιτος τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης- Πολυτεχνείου Κρήτης. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Παντρεμένος με τη Φιλιώ Καράφτη. Έχουν μία κόρη, την Ειρήνη. Έχει εγρασθεί ως σύμβουλος Δημάρχου Χανίων, ως Σύμβουλος Διοίκησης στα ΗΛΠΑΠ Α.Ε., ως Επιστημονι…

Δεν σε ξεχνάμε, Γιώργο!

Εχθές έγινε το δικαστήριο της οικογένειας του φίλου, συναδέλφου και συντρόφου Γιώργου Γιαννακούλια, εναντίον του ΟΣΕ.
Το Γιώργο τον χάσαμε πριν 5 χρόνια, άδοξα και άδικα μέσα στο γραφείο μου, το 731 στον 7ο όροφο της Καρόλου.
Είχε έρθει για υπηρεσιακή δουλειά του ΤΗΕ και αισθάνθηκε αδιαθεσία.
Από το πρώτο "αχ" μέχρι τη στιγμή που δηλώθηκε ο θάνατος του, πέρασαν 2 ώρες που ο Γιώργος έδινε τη μάχη του στα χέρια μας, ουσιαστικά αβοήθητος, όπως αβοήθητοι άρα και αναλώσιμοι ήμαστε για την εξουσία, όλοι οι εργαζόμενοι.
Δεν σε ξεχνάμε Γιώργο. Και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε, όχι μόνο γιατί οι τελευταίες ανάσες σου, έμπλεξαν με τις δικές μας αλλά γιατί ήσουν και ένας σπάνιος άνθρωπος.
Δε σε ξεχνάμε Γιώργο! Ούτε ο Στέλιος που ήρθε μάρτυρας στο δικαστήριο.
Ούτε τα κορίτσια που σου έτριβαν τα χέρια, μήπως σου δώσουν λίγη από τη δική τους ζωή.
Σε τελική ανάλυση, ξεχνάνε μόνο, αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν.
Ακούς;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ;

Σκόπιμα επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση ανάμεσα στο ποια είναι η πολιτική - συνδικαλιστική αντιπαράθεση και ποια είναι η προσωπική επίθεση που αγγίζει τα όρια του εκφασισμού. Αυτό το κάνουν πάντα, εκείνοι που δεν θέλουν η πολιτική να είναι αντικείμενο της καθημερινότητας, της διαπάλης και επιχειρούν να βάλουν στην ατζέντα οποιοδήποτε άλλο θέμα. Στην προσπάθεια τους να "στρέψουν το ενδιαφέρον αλλού" αρχίζουν και τις προσωπικές επιθέσεις ακόμη και για πράξεις του ποινικού δικαίου. Στη συνδικαλιστική μου θητεία δέχτηκα τέτοιες επιθέσεις, πάντα ανώνυμες και πάντα υπόγειες. Έτσι είναι αυτά. Τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά μετά το 2015, εκκολάφτηκαν και απόκτησαν φωνή. Έχουν πολιτική και κυβερνητική κάλυψη και δεν φοβούνται να διασύρουν ανθρώπους ούτε στο φως της μέρας. Από τότε που ως άλλος Ηρακλής, έπλυνα την κόπρο του Αυγεία και καθάρισα τη ζωή μου, δεν απαντώ σε ότι κι αν λένε για μένα, ακόμη και όταν ανακατεύουν την οικογένεια μου. Με το φασισμό δεν συζητάς, τον πολεμάς! Θ…