Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ;

Βασικό χαρακτηριστικό και βασικό προτέρημα του τρένου, έναντι των άλλων Μ.Μ.Μ., είναι η ασφάλεια στη μεταφορά των επιβατών και των εμπορευμάτων. Η έκπτωση στην ασφάλεια της κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια και η αύξηση των ατυχημάτων, τα οποία παρόλα αυτά, είναι συντριπτικά λιγότερα από τα ατυχήματα π.χ. στους δρόμους, δεν οφείλεται, ούτε στην έλλειψη «ευαισθησίας» του ανθρώπινου δυναμικού, ούτε στην εφαρμογή νέων Κανονισμών, ούτε στην κατάργηση κάποιου επιδόματος, ούτε στην έλλειψη ειδημόνων όπως επικαλείται το Σχέδιο του κ. Χατζηδάκη (και Στυλιανίδη), προκειμένου να παραδώσει την ΑΣΦΑΛΕΙΑ σε Γάλλους «ειδικούς».

1.- Όταν το 2005 ο τότε ΥΜΕ κ. Λιάπης «αποφάσισε» να μειώσει το χρόνο του δρομολογίου Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 4,15 ώρες, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και σε έγγραφο τους στη Διοίκηση του ΟΣΕ, προειδοποιούσαν ότι, αυτή η μείωση αγγίζει τα όρια αντοχής του συστήματος. Δήλωναν επίσης ότι: «όταν προγραμματίζονται και εκτελούνται δρομολόγια που δοκιμάζουν τις αντοχές του σιδηροδρομικού δικτύου και του τροχαίου υλικού, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη».

2.- Όταν το 2006 έγινε στις τρεις Γέφυρες η σύγκρουση των 2 μηχανών, την επόμενη ημέρα ο κ. Λιάπης ακύρωσε πάνω από 60 δρομολόγια του Προαστιακού γιατί αποκαλύφθηκε ότι το δίκτυο δεν τα «σήκωνε».

Τότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, έστειλε στον ΟΣΕ, έγγραφο με 18 «προτάσεις άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της κυκλοφορίας». Οι ίδιες προτάσεις στάλθηκαν στον τότε Υπουργό Μεταφορών κ Λιάπη και παραδόθηκαν και στον διάδοχο του κ. Χατζηδάκη. Όλοι τους αδιαφόρησαν γιατί το μόνο που τους απασχολούσε ήταν και είναι: η απαξίωση του σιδηροδρόμου και στον τομέα της ασφάλειας.

3.- Πριν από 5 χρόνια στα πλαίσια «εξυγίανσης» του Ο.Σ.Ε. έγινε ένα σφιχτό Οργανόγραμμα 9307 οργανικών θέσεων (καταργήθηκαν 5200 Ο.Θ.) με την παραδοχή ότι ο Ο.Σ.Ε. θα εκτελεί 300 δρομολόγια το 24ωρο. Σήμερα εκτελούνται 294 δρομολόγια και υπηρετούν 6300 άτομα με αποτέλεσμα να «λείπουν» 18.400 εργατοώρες την ημέρα που για να καλυφθούν πρέπει οι υπηρετούντες να ξεπερνάνε την ημερήσια εργασία. Η κατάσταση είναι πιο επιβαρημένη στο 60% του προσωπικού που δουλεύει σε βάρδιες και ειδικότερα στις 4 ειδικότητες (μηχανοδηγοί, προσωπικό κίνησης, σταθμάρχες, κλειδούχοι) που εμπλέκονται άμεσα στην κυκλοφορία με 710 πραγματικά κενά.

Τα τελευταία 23 σιδηροδρομικά ατυχήματα αποδόθηκαν όλα στον «ανθρώπινο παράγοντα». Στον ανθρώπινο παράγοντα που δουλεύει 11 και 12 ώρες την ημέρα, ασταμάτητα για 45 ή και 50 ημέρες. Στον ανθρώπινο παράγοντα που του οφείλονται δεκάδες χιλιάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

4.- Στις 25/1/2008, στις 17/7/2008, στις 12/8/2008 το σωματείο Προσωπικού Αμαξοστοιχιών και η ΠΟΣ καταγγέλλουν εκπτώσεις στην ασφάλεια της κυκλοφορίας και απορρίπτουν προτάσεις της Διοίκησης Γιαννούση διότι: πέρα από τις υλικές ζημιές, θα θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

5.- Το Σωματείο εργαζομένων στον Προαστιακό με ανακοίνωση του στους επιβάτες χαρακτηρίζει την κατάσταση απαράδεκτη. «Οι σταθμοί του πάλαι ποτέ Ολυμπιακού έργου, εγκαταλελειμμένοι εντελώς στην τύχη τους εγκυμονούν πλέον σοβαρούς κινδύνους για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων».

Λίγες μετά «κάηκε» υπάλληλος ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού στον σταθμό του Αεροδρομίου όχι από βιτριόλι αυτή τη φορά, αλλά από την υψηλή τάση, επειδή ο φουκαράς δεν ήταν εκπαιδευμένος γι αυτό που τον έβαλαν να κάνει.

Στις 14/2/2009 στο Σ.Σ. Θεσσαλονίκης σκοτώθηκε υπάλληλος ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας γιατί ούτε αυτός, ήταν εκπαιδευμένος για αυτό που τον έβαλαν να κάνει. Η ειρωνεία είναι ότι, ο ΟΣΕ που δεν ανέλαβε τα έξοδα της εκπαίδευσης του, ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του.

6.- Στις 26/6/2008 ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΣΕ καταγγέλλει ότι, στελέχη του ΟΣΕ πιέζουν μηχανικούς να «ανακαλέσουν» αρνητικές γνωματεύσεις τους για την καταλληλότητα η μη, της γραμμής Κορίνθου – Τρίπολης.

Στις 13/10/2008 το ΤΕΕ απορρίπτει το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: «σε καμία περίπτωση όμως, οι κυβερνήσεις (εννοούν των χωρών της Ε.Ε.) δεν σκέφτηκαν να απαξιώσουν και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιήσουν τους σιδηροδρόμους, που σε όλα τα κράτη θεωρείται ως αδιαμφισβήτητη βασική εθνική υποδομή. Κάτι που δυστυχώς, δεν ισχύει στη χώρα μας».

Για να πετύχουν αυτό το στόχο έπρεπε μεταξύ άλλων, να ακυρώσουν το χαρακτήρα του τρένου ως του πιο ασφαλούς Μ.Μ.Μ. Και το έκαναν αδιαφορώντας για τα θύματα.

Ασφάλεια στο σιδηρόδρομο σημαίνει, εκσυγχρονισμένο δίκτυο με επαρκή συντήρηση, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, σύγχρονο τροχαίο υλικό με την κατάλληλη τακτική συντήρηση του, σωστή επάνδρωση μηχανεργοστασίων, Σταθμών και αμαξοστοιχιών, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τήρηση των κανονισμών προσωπικού και κυκλοφορίας, κατάρτιση και χρόνοι δρομολογίων βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων του δικτύου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τραγούδι της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Χρόνια στα εργοστάσια πάνω στις μηχανές σίδερα και ιδρώτας η πραμάτεια μας, ηλεκτρολόγοι εφαρμοστές και λεβητοποιοί με τη σειρά μαζί με τα μεράκια μας Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Στις αποθήκες στους σταθμούς επάνω στα κλειδιά να φύγει η ταχεία με ασφάλεια, χτες αποχαιρετήσαμε με δάκρυα το Στρατή είπε πως θα γυρίσει στην Αττάλεια. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Πάντα με χιόνια και βροχές το τρένο προχωρά χαράζει το ταξίδι μέσα στ΄ όνειρο, με ελεγκτές, με συνοδούς και μηχανοδηγούς νάχουνε τη ζωή τους πάντα όμηρο. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά.

ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

Active Member - Ο βλάκας με τα χίλια πρόσωπα