ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣMETA (METΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ)
ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
ΑΘΗΝΑ 26/6/2015

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ - Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην πρόταση της κυβέρνησης έχουν έντονο το στίγμα του γενικότερου νεοφιλελεύθερου μοντέλου, στο πλαίσιο του οποίου έχει χαραχτεί όλη η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της χώρας μας.
Από την συμφωνία στις 20 Φλεβάρη που έθετε τις βάσεις για αυτές τις υποχωρήσεις, σε αντίθεση με αυτά που ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι έθεταν ως προαπαιτούμενα, φτάσαμε διά της διολισθήσεως στο κείμενο των 47 σελίδων και τώρα στις νέες απαράδεκτες προτάσεις της κυβέρνησης, που κατατέθηκαν για «διαπραγμάτευση» με την τρόικα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της.
Αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν με τις δηλώσεις των ηγετών χωρών της ΕΕ, όπως της κ. Μέρκελ, που αρνούνται κάθε συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους και προσφέρουν «τσάι και συμπάθεια», δείχνουν ότι «έντιμη συμφωνία» με τους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού δεν μπορεί να υπάρξει.
Απαιτείται αυτή την ώρα το εργατικό κίνημα να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την πιθανότητα υπογραφής μιας τέτοιας απαράδεκτης συμφωνίας.
Η ρήξη με τις πολιτικές των μνημονίων και της σκληρής και αντιλαϊκής λιτότητας, που έχουν επιβάλλει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η στάση πληρωμών προς τους τοκογλύφους - δανειστές είναι πλέον μονόδρομος και πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλο το ταξικό εργατικό κίνημα.
Τα ζητήματα που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έθεσαν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ μέσα στο εργατικό κίνημα και αποτέλεσαν το βασικό κορμό των αγώνων και διεκδικήσεων των εργαζομένων και του λαού είναι η εναλλακτική λύση για τον απεγκλωβισμό από τις πολιτικές των μνημονίων και τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.
Η αποτροπή της υπογραφής της νέας συμφωνίας πρέπει να συνδυαστεί με την προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα δίνει λύσεις στα ώριμα αιτήματα των εργαζομένων και θα απεγκλωβίζει τη χώρα από τη μνημονιακή λαίλαπα.
Το εναλλακτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Την άρνηση αποπληρωμής του χρέους και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
  • Το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
  • Την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  • Την άμεση αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας, μέτρα για τη στήριξη των ανέργων σε συνδυασμό με πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας
  • Την επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.
  • Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών που θεσπίστηκαν την προηγούμενη περίοδο (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
  • Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για βασικό μισθό στα 751€ ΤΩΡΑ, την επαναφορά των ΣΣΕ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνολικά, την άρση των ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων πάνω και κάτω των εικοσιπέντε ετών, το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, το φρένο στις απολύσεις, τη θέσπιση ενός νέου, δίκαιου βαθμολογίου -μισθολογίου και συστήματος στελέχωσης του Δημοσίου..
  • Την άμεση επαναφορά της Κυριακής Αργίας.
  • Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, των εργολαβιών, της ελαστικής, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και ιδιαίτερα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
  • Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων σε βασικούς κλάδους στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την λήψη μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διασφάλιση της γεωπολιτικής της θέσης, την κατάργηση όλων των αποικιοκρατικών συμβάσεων και συμφωνιών και τη σταδιακή επαναφορά στο Δημόσιο της στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και κλάδων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια,
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς ταλαντεύσεις και καθυστερήσεις, θα πρέπει αυτή την ώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού και να συμβάλλει προκειμένου να ανοίξει ένας άλλος δρόμος προς όφελος των εργαζομένων και του λαού μας.
Καλούμε την ΠΟΣ και τα σωματεία του συνδικαλιστικού κινήματος των σιδηροδρομικών να στρατευτούν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Κώστας Μαυρομιχάλης, Μέλος Δ.Σ. του Σ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΥ                               Παναγιώτης Τερζόγλου, Μέλος της Διοίκησης της ΠΟΣ

* Η ανακοίνωση έχει πάρει στοιχεία από το κείμενο του συντρόφου Κόνιαρη Χρήστου μέλους της Γραμματείας του ΜΕΤΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

KAI ΑΛΛΗ «ΛΑΘΟΣ» ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ κ. ΣΠΙΡΤΖΗ!!!

Δεν σε ξεχνάμε, Γιώργο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ;