Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ




Εδώ και λίγες ημέρες μπήκαμε στο 2014, χρονιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από πολιτική άποψη. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς!!! Δεν είναι μόνο το κορυφαίο ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν είναι μόνο οι ευρωεκλογές που άσχετα αν κάποιοι δεν τις έχουμε σε μεγάλη υπόληψη, έχουν και αυτές τη σημασία τους … είναι και οι βουλευτικές εκλογές οι οποίες απότι φαίνεται, μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή.

Ας ξεκινήσουμε με το τετριμμένο: η τοπική αυτοδιοίκηση (όπως και τα συνδικάτα) είναι ο πρώτος βαθμός και το κύτταρο της δημοκρατίας. Είναι ο πρώτος άμεσος συμμετοχικός θεσμός για κάθε ενεργό πολίτη – εργαζόμενο. Ας πούμε και ένα ακόμη τετριμμένο: η τοπική αυτοδιοίκηση όπως άλλωστε και τα συνδικάτα, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο απαξίωσης από την ίδρυση τους. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε.

Για να οδηγηθούν η χώρα και οι εργαζόμενοι στη σημερινή άθλια (οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά) κατάσταση) έπρεπε να ακυρωθούν όλα τα μέσα  αντίστασης και δημιουργίας που είχαν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και η κοινωνία. Για να αλωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση χρησιμοποιήθηκαν πολλά μέσα και πολλοί άνθρωποι. Και τα πήγαν καλά στη διάλυση και στην αποδυνάμωση της σημασίας της αυτοδιοίκησης στο μυαλό του κόσμου.

Όμως, στη σημερινή συγκυρία με την κοινωνία διαλυμένη και τους πολίτες στην εξαθλίωση, είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, η τοπική αυτοδιοίκηση. Γι αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όποτε και όπως και αν γίνουν. Μέσα από τις εκλογές αυτές οι πολίτες πρέπει να ανακαταλάβουν αυτό το μετερίζι.

Δεν θα είναι μια εύκολη μάχη. Το σύστημα και οι άνθρωποι του (Δήμαρχοι, σύμβουλοι, παράγοντες κ.α.) θα παλέψουν σκληρά με ότι θεμιτό και κυρίως αθέμιτο όπλο διαθέτουν. Θα προσπαθήσουν να εξαγοράσουν, θα εκβιάσουν, θα μοιράσουν υποσχέσεις, θα οικειοποιηθούν προτάσεις και οράματα … θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μη χάσουν και την κουτάλα (για τους ίδιους και τους παρατρεχάμενους τους) και την εξουσία για να το εξυπηρετούν.

Οι πολίτες πρέπει να διδαχτούν από τα λάθη τους. Είναι κοντά οι εκλογές του 2010, δεν μπορεί να ξέχασαν. Είναι κοντά ο Καλλικράτης που έβαλε το πρώτο λιθαράκι, είναι κοντά τα μνημόνια που έβαλαν την ταφόπλακα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι επίσης κοντά, δεκάδες αποφάσεις (κινητικότητα, απολύσεις κ.α.) που σκοπό έχουν την ουσιαστική κατάργηση των Δήμων.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπήρξαν πολλοί Δήμαρχοι και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη που είτε αποδέχτηκαν ευθέως όλα αυτά τα μέτρα είτε διευκόλυναν με τη στάση τους την εφαρμογή τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχουν τις ίδιες ευθύνες με εκείνους που τα νομοθετούσαν και τα υπέγραφαν.

Μία από αυτές τις Δημοτικές «Αρχές», είναι και η  Δημοτική πλειοψηφία που υπό τον κ. Σαράντη, διαχειρίζεται τα δημοτικά πράγματα του πρώην Δήμου Αγίων Αναργύρων από το 2006 και του καποδιστριακού Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού από το 2010 μέχρι και σήμερα. Η παράταξη του κ. Σαράντη στηρίχτηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια, όπως πολύ συχνά καυχιόταν ο ίδιος, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους και από ένα κομμάτι της Δεξιάς. Πολλές φορές ανακάτευε και Αριστερά (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά αυτό είναι ένα ψέμα το οποίο αρέσκεται να χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα.

Η δημοτική πλειοψηφία του κ. Σαράντη λειτούργησε ως καθεστώς. Ευθύνεται για σειρά εγκλημάτων ή παραλείψεων όπως η περιβαλλοντική καταστροφή του Πευκώνα κ.α., αλλά και η επιβολή χαρατσιών πολύ πριν τα μνημόνια αρχίσουν να επιβάλλουν τα δικά τους. Μετά από μια τετραετία 2002-2006 στην οποία δεν αυξήθηκαν καθόλου τα δημοτικά τέλη, τα επόμενα χρόνια 2006-2009 επέβαλε όλες τις αυξήσεις που δεν πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το 2010 έτος εκλογών μας τη χάρισε, για να ακολουθήσει αμέσως μετά το αγαπημένο σπόρ των αυξήσεων και των χαρατσιών. Αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη στους Αγίους Αναργύρους και στο Καματερό (αυτοί πλήρωσαν αναδρομικά και για τα προηγούμενα) να είναι από τα υψηλότερα στην Αττική.

Τι πήραν οι πολίτες σε αντιστάθμισμα; Τίποτα απολύτως!!! Η τελευταία δημοτική παρέμβαση αφορά στην τοποθέτηση «υπόγειων» κάδων απορριμμάτων πριν το 2002!!!

Δεν επέβαλε αυξήσεις μόνο στα δημοτικά τέλη. Επέβαλε χαράτσια σε οποιαδήποτε κοινωνική παροχή, όπως τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, σε πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α. Είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας Σαράντη, η απάντηση δημοτικού παράγοντα στην ερώτηση γιατί υποχρεώνουν τους γονείς να πληρώνουν για τα μαθήματα μουσικής των παιδιών!!! Η απάντηση ήταν: πρέπει να πληρώνουν γιατί τα παιδιά μαθαίνουν μουσικά όργανα από τα οποία μπορεί να βγάλουν χρήματα!!!

Αποτέλεσμα; Πολλοί γονείς έπαιρναν τα παιδιά τους από τους παιδικούς Σταθμούς και τα Ωδεία γιατί δεν είχαν να πληρώσουν ούτε αυτά τα 10 ή 15€ που τους ζητούσαν.

Θα αποφύγω τον πειρασμό να κάνω συνολικό απολογισμό της καταστροφικής για μένα, Διοίκησης Σαράντη. Αυτό θα το κάνουν άλλοι καταλληλότεροι από μένα και θα το κάνουν και οι δημότες στις εκλογές. Θεώρησα χρέος μου, να μεταφέρω με λίγα λόγια το κλίμα, τη φιλοσοφία και το πολιτικό περιβάλλον της Διοίκησης Σαράντη η οποία δε δίστασε να φτάσει ακόμη και στον προπηλακισμό ή και στη στοχοποίηση αντιπάλων της προκειμένου να «κάνει τη δουλειά» της.

Αναφέρομαι σκόπιμα στη «Διοίκηση Σαράντη» ή στην «πλειοψηφία Σαράντη» επειδή όλη αυτή η περίοδος δεν αφορά μόνο το Δήμαρχο. Αφορά και μια πλειάδα στελεχών που τον στήριξαν και τον στηρίζουν σε όλες τις αποφάσεις του χωρίς να διαφοροποιηθούν σε καμία. Δεν διοίκησε μόνος του λοιπόν ο κ. Σαράντης, αλλά «ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ ΜΑΖΙ»!!!

Στις επόμενες εκλογές αυτά πρέπει να σταματήσουν. Οι πολίτες στην κάλπη πρέπει να εκφράσουν την αγανάκτηση και το θυμό που εκφράζουν στην καθημερινότητα τους. Με την ψήφο τους θα απαντήσουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα είτε αυτά έχουν να κάνουν με την υγεία (κατάργηση παροχών, το κλείσιμο νοσοκομείων κ.α.) είτε με την παιδεία (ενοποίηση σχολείων, κενά εκπαιδευτικών κ.α.) είτε με τις δομές πραγματικής και ουσιαστικής αλληλεγγύης.

Σε αυτήν την προσπάθεια η Αριστερά συνολικά έχει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να τον αναλάβει. Μπορεί τις περισσότερες ευθύνες γι αυτό να τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (ως μεγαλύτερη πολιτική δύναμη) αλλά τόσο το ΚΚΕ, όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της, μπορούν και πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατιού Μετώπου Ανατροπής με στόχο την κατάκτηση της πλειοψηφίας του Δήμου όχι φυσικά για να διαχειριστεί τη σημερινή αθλιότητα αλλά για να εφαρμόσει νέες πολιτικές σε όφελος της πόλης και των κατοίκων της. Σε αυτό το Μέτωπο, εκτός των δυνάμεων της Αριστεράς που προανέφερα, χωρούν και όσοι πολίτες πιστεύουν σε αυτήν την Ανατροπή και δεν έχουν υπηρετήσει από δημόσια θέση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαθλίωσης των πολιτών.

Ο πολιτικός χρόνος είναι λίγος αλλά είναι αρκετός ώστε σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι δημότες της πόλης. Από την προετοιμασία και το αποτέλεσμα αυτής της μάχης θα κριθούν όλοι και όχι από τα ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

Παναγιώτης Τερζόγλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τραγούδι της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Χρόνια στα εργοστάσια πάνω στις μηχανές σίδερα και ιδρώτας η πραμάτεια μας, ηλεκτρολόγοι εφαρμοστές και λεβητοποιοί με τη σειρά μαζί με τα μεράκια μας Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Στις αποθήκες στους σταθμούς επάνω στα κλειδιά να φύγει η ταχεία με ασφάλεια, χτες αποχαιρετήσαμε με δάκρυα το Στρατή είπε πως θα γυρίσει στην Αττάλεια. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Πάντα με χιόνια και βροχές το τρένο προχωρά χαράζει το ταξίδι μέσα στ΄ όνειρο, με ελεγκτές, με συνοδούς και μηχανοδηγούς νάχουνε τη ζωή τους πάντα όμηρο. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά.

ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

Active Member - Ο βλάκας με τα χίλια πρόσωπα