Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

27.6.2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΘΗΝΑ 27/6/2009

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Ο υπουργός Μεταφορών κ. Στυλιανίδης με τη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 24/6/2009 προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση της πολιτικής για τον ΟΣΕ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνησης δια του κ. Χατζηδάκη στις 12/8/2008 και είχε επικυρώσει με το ΦΕΚ 700/29.4.2009.

1.- ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Όσοι εργαζόμενοι είναι 55+ το 2009 και δεν είναι συμπληρωμένοι για κανονική συνταξιοδότηση, εντάσσονται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, δηλ. απολύονται. Το ίδιο θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014. Άρα, όποιος εργαζόμενος από το 2009 έως και το 2014 κλείνει τα 55 έτη και δεν προλαβαίνει να συνταξιοδοτηθεί κανονικά, τότε εντάσσεται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 2009, περίπου 450-500 εργαζόμενοι είναι υποψήφιοι για απόλυση.

Ορισμένοι συνειδητά και άλλοι ασυνείδητα ισχυρίζονται ότι, αν το 70% των τακτικών αποδοχών που προβλέπεται ως μηνιαία αποζημίωση της μισθωτής εφεδρείας, γίνει 80% τότε δεν θα χάσουν τίποτα οι εργαζόμενοι, αφού 80% είναι και η ανώτερη σύνταξη. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και καλό είναι να μη μασάει κανείς. Η απόσταση ανάμεσα στο (ας πούμε) 80% της μισθωτής εφεδρείας και στο 80% του συντάξιμου μισθού, είναι τεράστια και επιπλέον άλλο είναι η σύνταξη και άλλο το επίδομα του ΟΑΕΔ.

Ο τελικός τους στόχος είναι, μέχρι το 2014 είτε μέσω κανονικής συνταξιοδότησης είτε μέσω της υποχρεωτικής εφεδρείας, τουλάχιστον 5000 εργαζόμενοι που υπηρετούν σήμερα και θεωρούνται υψηλού κόστους, να αντικατασταθούν από εργαζόμενους χαμηλού κόστους. Δηλαδή εργαζόμενους χωρίς ΣΣΕ και με μεσαιωνικούς κανονισμούς εργασίας.

Όσοι εργαζόμενοι δεν ενταχθούν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας και παραμείνουν εργαζόμενοι σε ένα ΟΣΕ συρρικνωμένο, με ιδιωτικές τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του και με νέους σιδηροδρομικούς των 600-700 €, καλό είναι να μη διατηρούν αυταπάτες ότι θα διατηρήσουν για πολύ χρόνο τις ΣΣΕ, τους κανονισμούς κ.α. που σήμερα διασφαλίζουν ένα έστω ανεκτό επίπεδο απολαβών και εργασίας.

2.- ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε τις κυβερνητικές επιλογές για:
α.- Ξεπούλημα του Προαστιακού είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με συμβάσεις παραχώρησης έργου.
β.- Ξεπούλημα ορισμένων γρήγορων (hi speed) δρομολογίων στον ΠΑΘΕΠ σε εταιρείες με δικό τους τροχαίο υλικό.
γ.- Θεαματική αύξηση των τιμών εισιτηρίων ώστε να προσεγγίσουν τις τιμές των ΚΤΕΛ.
δ.- Παρεμβάσεις σε κανονισμούς, εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ για μείωση του εργασιακού κόστους με αρχή τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ε.- Παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας για αξιοποίηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
στ.- Παραχώρηση της συντήρησης τροχαίου υλικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ μόνο για 4 χρόνια και εφόσον το εγκρίνει και η Ε.Ε.
ζ.- Παραχώρηση της συντήρησης γραμμής, εγκαταστάσεων, έργων σε αετονύχηδες εργολάβους.

Επίσης ο κ Υπουργός μίλησε για το τεράστιο χρέος των 9 δις €, για το έλλειμμα που τρέχει με 1 δις € το χρόνο. Δεν είπε όμως κουβέντα για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του (και των προηγούμενων) που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Δεν είπε για τα τεράστια ποσά που διαχειρίστηκαν όχι προς όφελος του ΟΣΕ αλλά των εργολάβων. Δεν είπε γιατί 15 χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί ο προαστιακός και ο εκσυγχρονισμός του ΠΑΘΕΠ. Δεν μίλησε για την αδιαφάνεια και την προκλητική διαχείριση των πόρων στις προμήθειες υλικών και τροχαίου υλικού.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, τη στιγμή που είμαστε

· μπροστά σε απολύσεις σιδηροδρομικών
· μπροστά στο ξεπούλημα – συρρίκνωση του ΟΣΕ
· μπροστά στην καταστροφή το λιγότερο 3000 ακόμη θέσεων εργασίας και να πάμε σε έναν ΟΣΕ των 3.500 εργαζομένων από 14.500 που ήμασταν το 1984 με ότι αυτό σημαίνει για τους νέους που τους μαστίζει η ανεργία
· μπροστά στην παραχώρηση των πάντων στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία
· μπροστά στο τσεκούρωμα των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ
· μπροστά στην πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ταμείου εφάπαξ
· τη στιγμή που ο Υπουργός Μεταφορών έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και προπαγανδίζει την «μεταρρύθμιση του ΟΣΕ»
· μπροστά σε όλα αυτά … συνεδρίασε το Προεδρείο της ΠΟΣ και χέρι χέρι η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ αποφάσισαν:

1.- Να επιδιώξουν συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη για να ζητήσουν (;) διευκρινήσεις και
2.- Να συνεδριάσει η Διοίκηση της ΠΟΣ στις 2/7/2009 δηλαδή 9 ημέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού και να αποφασίσει την όποια αντίδραση 15 ημέρες μετά τις εξαγγελίες.

Αλήθεια, να ζητήσει διευκρινήσεις πάνω σε τι; Στους όρους σφαγής των σιδηροδρομικών; Αν θα μας θάψει με τα πόδια στην ανατολή η στη δύση; Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους. Το ίδιο έκαναν και στις 16/6/2009 όταν απέρριψαν την πρόταση της ΣΕΚ για αγωνιστικό πρόγραμμα μέχρι τέλος του Ιούλη, το ίδιο έκαναν και στο Σ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ σε ανάλογες προτάσεις μας. Το ίδιο κάνουν και στα σωματεία που ελέγχουν και τα βύθισαν στη σιωπή.

Η στάση τους είναι στάση υποταγής, στάση έμμεσης αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής για τον ΟΣΕ, πολιτική με την οποία συμφωνεί απόλυτα και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ
ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΥΤΕ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ … ΤΩΡΑ




ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
της ΣΕΚ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το τραγούδι της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Χρόνια στα εργοστάσια πάνω στις μηχανές σίδερα και ιδρώτας η πραμάτεια μας, ηλεκτρολόγοι εφαρμοστές και λεβητοποιοί με τη σειρά μαζί με τα μεράκια μας Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Στις αποθήκες στους σταθμούς επάνω στα κλειδιά να φύγει η ταχεία με ασφάλεια, χτες αποχαιρετήσαμε με δάκρυα το Στρατή είπε πως θα γυρίσει στην Αττάλεια. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά. Πάντα με χιόνια και βροχές το τρένο προχωρά χαράζει το ταξίδι μέσα στ΄ όνειρο, με ελεγκτές, με συνοδούς και μηχανοδηγούς νάχουνε τη ζωή τους πάντα όμηρο. Τώρα έφεδροι πρώτοι στη γραμμή στην ΕΝΟΤΗΤΑ είν΄ η δύναμη, όλοι μια γροθιά, πίσω αν δεν γυρνά ο εργάτης πάντα θα νικά.

ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

Active Member - Ο βλάκας με τα χίλια πρόσωπα